Anyż w naszej kuchni

star-anise-1049585_640Znany i ceniony na całym świecie, jest jednym z tych dodatków, dzięki którym nasza dieta staje się i zdrowsza, i ciekawsza. Anyż to z jednej strony wspaniała przyprawa, z drugiej – naturalny lek na wiele dolegliwości. W jaki sposób możemy wykorzystać jego niezwykłe właściwości w swej kuchni? Jakie przepisy warto wykorzystać, by ta niezwykła przyprawa pomogła nam wzbogacić swe menu w wyjątkowo ciekawy i pożyteczny sposób?
Anyż to wspaniała roślina przyprawowa, której niezwykłe właściwości już dawno doceniła dieta azjatycka. To właśnie z terenów Azji Mniejszej pochodzi ta przyprawa, to właśnie tam znaleziono dla niej wiele możliwości zastosowania w codziennym menu. Anyż jest rośliną, która może mieć wszechstronne zastosowanie w naszej kuchni. W jaki sposób nasza dieta wykorzystuje smak i niezwykłe właściwości anyżu?
Anyż jest wykorzystywany m. in. jako skuteczny lek, który może przynieść ulgę osobom zmagającym się z bardzo uciążliwym kaszlem. Przyprawa ta może też pomóc przypadku zatwardzenia, gorączki lub przeziębienia – częstych przypadłości, które każdemu z nas mogą poważnie utrudniać życie.
Anyż najczęściej stosowany jest jako dodatek do ciasteczek, znanych jako anyżki. Są one smacznym i zdrowym dodatkiem do herbaty, który w Polsce cieszy się ogromną popularnością. W takiej formie najczęściej sięgamy po anyż, z takimi wyrobami jest on przez nas najczęściej kojarzony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *