Grzyby – fakty i mity

mushrooms-756406_640Grzyby mają wyjątkowy smak. Te leśne owoce, znane także z niezwykłego aromatu, pojawiają się często w naszej kuchni. Najlepszą porą dla miłośników grzybów jest jesień oraz okres wigilijny, choć wielu z nas chętnie sięga po nie przez cały rok. Czy warto jednak sięgać po te przysmaki?
Grzyby to rewelacyjny smak, jednak czy uważane są za zdrowe? Mają opinię ciężkostrawnych i bezwartościowych pod względem wartości odżywczych. Czy tak jest naprawdę?
Najwięcej kontrowersji wzbudza samodzielne zbieranie grzybów. Aby to robić, trzeba posiadać odpowiednią wiedzę i umieć odróżniać grzyby jadalne od trujących.
Najzdrowsze grzyby to te, które zostały upieczone lub ugotowane. Najlepiej, jeśli są świeże. Grzyby w większości składają się z wody, choć znajdzie się w nich również trochę białka oraz aminokwasów. Zawarty w nich błonnik jest dość twardy i ludzki organizm go nie trawi. W grzybach znajduje się dość sporo żelaza, potasu oraz fosforu. Są też źródłem miedzi, cynku i jodu. Mimo to grzyby docenić należy ze względu na zawartość witaminy B1 (jej najlepszym źródłem są popularne kurki). Niektóre gatunki grzybów (np. borowiki oraz podgrzybki) zawierają wiele cennej witaminy D.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *