Jak upiec dobry tradycyjny sernik?

cake-1093981_640Sernik to ciasto lubiane przez większość Polaków. Wielu z nas kojarzy nam się ono z rodzinnym domem. W zasadzie żadne święta nie mogą obyć się bez sernika. Obecnie występuje on w bardzo wielu odmianach: na biszkopcie, na kruchym spodzie, na pokruszonych ciastkach, z karmelem, gruszkami czy polewą cytrynową. Dawniej najczęściej robiło się sernik z kratką albo sernik z rosą. Najbardziej poleca się zrobić sernik na kruchym cieście bo będzie wtedy wyższy. Kruche ciasto robimy według starych sprawdzonych receptur a więc zagniatamy mąkę z jajkami, masłem roślinnym, cukrem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Takie ciasto powinno się trochę schłodzić, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem. Trzeba je zapiec przez 10 minut. Smak masy serowej w głównej mierze zależy od jakości sera. Należy kupić jeden kilogram tłustego zmielonego sera. Te z wiaderka niestety nie nadają się do sernika pieczonego. W dużej misce miksujemy masło roślinne z cukrem, dodajemy żółta i dwa budynie w proszku. Następnie partiami dodajemy zmielony ser i śmietaną. Później dodajemy aromat i wcześniej sparzone rodzynki. Na sam koniec już łyżką musimy wmieszać delikatnie ubitą pianę. Masę serową wlewamy na zapieczone ciasto kruche. Na wierzch możemy dać kratkę z ciasta albo ciasto kruche zabawić różowym kisielem i zetrzeć na tartce. Całość w dobrze nagrzanym piekarniku pieczemy przez 55 minut. Taki sernik zawsze wychodzi doskonały. Aby się dobrze kroił musi nieco ostygnąć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *