Jemy smacznie i zdrowo. Przepis na zdrowe frytki

food-923219_640Zdrowa dieta niekoniecznie musi oznaczać nudę na talerzu. Miłośnicy szybkich przekąsek z pewnością docenią te przepisy, dzięki którym każdy z nas może przygotować w swym domu smaczne frytki – znacznie zdrowsze niż te, które są dostępne w budkach z szybkim jedzeniem. Jak przygotować takie danie? Oto prosty przepis, dzięki któremu 4 osoby będą się mogły nacieszyć frytkami w bardziej dietetycznej wersji.
By przygotować cztery porcje frytek trzeba mieć jedynie pięć ziemniaków, odrobinę soli oraz łyżeczkę oleju. Ponieważ dietetyczne frytki należy przygotować w piekarniku (a nie w głębokim tłuszczu), należy rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wcześniej należy zagotować wodę z odrobiną soli. W międzyczasie należy dokładnie umyć ziemniaki, a następnie pokroić je w cienkie plastry. Tak przygotowane frytki należy najpierw przez 5 minut gotować w lekko osolonej wodzie, a następnie – odcedzić i przełożyć do miski, skropić olejem, doprawić niewielką ilością soli, a na koniec dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ziemniaki trafiają do rozgrzanego piekarnika, w którym powinny przebywać przez 15-20 minut. Po tym czasie domowy frytki będą gotowe do spożycia.
Tradycyjne frytki postrzegane są jako danie niezdrowe i kaloryczne. Jeśli jednak sięgniemy po te przepisy, dzięki którym można przygotować zdrowszą wersję tych popularnych przysmaków, będziemy mogli się do woli cieszyć ich smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *