Kluski śląskie jak u mamy

silesian-791329_640Nadszedł czas na tradycyjny przepis kuchni polskiej. Smak zapamiętany z dzieciństwa, z rodzinnego domu. Mowa tu o kluskach śląskich;których wykonanie jest tak naprawdę banalnie proste.
Potrzebujemy:
– 1 – 1, 5 kg ziemniaków
– jajko
– mąka ziemniaczana
– sól, olej
Ziemniaki należy obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugnieść i wystudzić.
Przepuścić przez praskę i uklepać w misce. Następnie 1/4 ciasta odkroić i wyciągnąć.
Odkrojoną część rozłożyć równomiernie na wierzchu pozostałego ciasta a lukę wypełnić mąką ziemniaczaną.
Dodać jajko, sól i wyrobić na gładką masę.
Z gotowej masy formować niewielkie kulki, robiąc na środku palcem dziurkę.
Wrzucać na osoloną wodę z odrobiną soli i oleju. Gotować do chwili wypłynięcia. Podawać z różnego rodzaju sosami lub okraszone skwarkami. Kluski śląskie są też idealnym dodatkiem do mięs.
Warto powrócić do takich starych polskich przepisów i zrobić samemu niż kupić w supermarkecie. Cała rodzina będzie zachwycona pysznym, sytym obiadem. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *