Kuchnia litewska i jej najciekawsze przysmaki

kuchnia-litewska-charakterystyka-tradycje-przepisy-870x400Kuchnie wschodnie podbijają serca Polaków, a przepisy znane do tej pory głównie na terenach Ukrainy, Białorusi i Rosji powoli stają się popularne i w naszych domach. Efektem zainteresowania wschodnimi przysmakami jest m. in. fakt, iż coraz większą popularnością cieszy się w Polsce kuchnia litewska. Nie brak tu wspaniałych potraw, dzięki którym nasze domowe menu stanie się ciekawsze. Jakie przepisy warto zatem wypróbować?
W gronie tych przysmaków, z którymi kuchnia litewska jest bardzo często kojarzona, ważne miejsce zajmują zupy. Są to przede wszystkim sycące i orzeźwiające zarazem chłodniki, które rewelacyjnie sprawdzą się latem. Przepisy na takie zupy idealnie sprawdzają się w czasie upałów, kiedy to tradycyjna zupa nikogo nie cieszy swym smakiem. Kuchnia litewska może się też pochwalić tak ciekawymi przysmakami, jakimi są cepeliny. Ta potrawa to nic innego, jak ziemniaczane pyzy z farszem. Istnieje wiele receptur na farsz, choć na Litwie największą popularnością cieszy się farsz mięsny. Wiadomo jednak, że istnieją też cepeliny w wersji wegetariańskiej, które i w Polsce stają się coraz bardziej popularne. Tu w roli farszu świetnie sprawdza się twarożek, dzięki któremu te litewskie przysmaki kuszą jeszcze ciekawszym smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *