Lato w kuchni

steam-1269716_640Lato to wspaniały czas do tego aby cieszyć się zdrową i sezonową kuchnią. Polskie lato kojarzy nam się przede wszystkim z truskawkami, czereśniami i jagodami. Jeśli chodzi o warzywa to na pierwszy plan wysuwają się: fasolka szparagowa, kalafior, świeże ogórki, pomidory. Powstaje więc pytanie co pysznego możemy wyczarować z takich składników? Jeśli chodzi o owoce to przede wszystkim kruche ciasta z owocami, muffinki i kompoty. Z owoców można zrobić także sorbet, sok czy koktajl mleczny. Warzywa to przede wszystkim mizeria z ogórków podawana z młodymi ziemniakami, koperkiem i jajkiem sadzonym. Kalafior oraz fasolka szparagowa w Polsce najczęściej podawane są w towarzystwie zasmażonej bułki tartej. Lato w kuchni to także przetwory a więc pierwsze konfitury, kompoty i ogórki małosolne. Owoce warto także zasuszyć na zimę. Doskonale sprawdzą się tutaj jabłka czy śliwki. Latem możemy także robić domowe lody z borówkami, porzeczkami czy malinami. W naszej kuchni nie powinno także zabraknąć chłodników czy dań jednogarnkowych typu leczo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *