Niezwykłe przyprawy. Kolendra

14899423_m-665x309Ta popularna roślina przyprawowa zachwycić może swym korzennym zapachem oraz szerokimi możliwościami zastosowania. Kolendra, bo niej mowa, to znana i ceniona przyprawa znana już w czasach starożytnych. Wiadomo, że ceniono ją już w Egipcie w czasach faraonów, jej lecznicze właściwości znali również Izraelici. Grecy i Rzymianie również sięgali po kolendrę, choć dla nich była to nie tyle przyprawa, co naturalny lek na wiele dolegliwości. Jak dziś wykorzystywana jest kolendra?
Do dnia dzisiejszego wysoko cenione są właściwości lecznicze tej rośliny. Współczesne badania potwierdziły to, co doskonale wiedział już Hipokrates: kolendra bardzo dobrze wpływa na trawienie i pomaga w leczeniu problemów żołądkowych. Dla większości z nas kolendra to jednak przede wszystkim przyprawa, której owoce można zastosować przede wszystkim do mięs pieczonych. Kolendra sprawdza się bardzo dobrze jako dodatek do marynat oraz do niektórych wędlin. Najczęściej spotkać się z nią można w popularnej mortadeli lub w kaszance. To dzięki nim te produkty mogą kusić specyficznym, korzennym aromatem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *