Sernik na zimno

cake-856904_640W Polsce mamy bardzo bogatą tradycję w zakresie przygotowywania ciast. Nawet w czasach PRL-u gdy zaopatrzenie w sklepach było skromne polskie gospodynie potrafiły wyczarować pyszne i efektowne ciasta takie jak: torty, rolady, lodowce, serniki i ciasta z masami. Ilość ciast jakie jadają Polacy jest naprawdę duża. Ważną grupę stanowią ciasta bez pieczenia. Wśród nich króluje oczywiście sernik na zimno. Taki sernik można zrobić w bardzo wielu odmianach. Zwykle na cienkim spodzie mamy masę serową a na niej owoce pod galaretką. Nie brakuje także serników z musami owocowymi oraz polewami. Obecnie modne są serniki karmelowe, pomarańczowe, gruszkowe. Jeśli chodzi o masę główną to w jej skład wchodzi najczęściej zmielony ser, cukier, żelatyna lub galaretka. Niekiedy dodaje się także śmietaną, jogurt grecki, mleko w proszku albo rozpuszczoną czekoladę. Sernik na zimno jest prosty w przygotowaniu i wygląda bardzo efektownie. Zwykle trzeba jednak poczekać kilka godzin, żeby miał odpowiednią konsystencję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *