Świat alkoholi. Likier jajeczny

IMG_1842Niezwykłe smaki sprawiają, że wybór alkoholi podawanych w trakcie przyjęć jest wyjątkowo szeroki. Wśród najbardziej znanych specjałów, tak często pojawiających się na polskich stołach, bez wątpienia należy advocaat. Ten popularny i smaczny alkohol jest miłym dodatkiem do każdej imprezy. Znany likier jajeczny wyróżnia się przyjemną, jasnożółtą barwą, gęstą konsystencją oraz łagodnym smakiem. Produkowany w wielkich zakładach jest jednym z najchętniej kupowanych alkoholi w Polsce. Nie brak jednak i takich osób, które rezygnują z kupna gotowego eierkoniaku i przygotowują go samodzielnie. W wielu polskich domach znaleźć przecież można tradycyjny przepis na likier jajeczny, a jego sporządzenie nie wymaga ani specjalnych umiejętności, ani specjalistycznego sprzętu. Ci, którzy zdecydują się na przyrządzenie takiego likieru samodzielnie, mają wiele możliwości związanych z nadawaniem mu ulubionego smaku. Czekolada, kawa, kakao oraz wanilia to najczęściej stosowane dodatki, dzięki którym likier jajeczny może zadziwić swym smakiem. Powolne delektowanie się takim trunkiem może osłodzić imprezę nawet tym, którzy za alkoholem nie przepadają.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *