Truskawki jako źródło witamin

strawberries-823782_640Truskawki są owocami o pięknej czerwonej barwie oraz zawierają wiele witamin, o czym nie każdy z nas wie. Ponadto są wprost przepyszne. Świetnie nadają się do deserów. Truskawki zawierają między innymi takie witaminy jak witamina C oraz witaminy z grupy B, a także mikro- i makroelementy jak na przykład: wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas. Jak nam wiadomo wapń oraz fosfor wzmacniają kości, a także nasze zęby. Owoce te mają również dobroczynny wpływ na nasze serca i są moczopędne, co pomaga chorym na nerki. Przyspieszają przemianę materii poprzez pobudzenie pracy jelit, co wpływa pozytywnie na proces chudnięcia. Należy jednak wspomnieć, że niektórzy są uczuleni na truskawki i wtedy należy ich unikać, ale zdarza się to na szczęście rzadko. Są one idealne nie tylko do deserów oraz innych potraw, ale także można z nich robić świetne kosmetyki, takie jak na przykład maseczka do twarzy o działaniu przeciwzmarszczkowym lub przeciwbakteryjnym. Zawierają bowiem fitocydy, które są bakteriobójcze. Pamiętajmy więc, że sezon wiosny oraz lata zbliża nas do świeżych warzyw oraz owoców sezonowych, warto więc zaznajomić się z ich dobroczynnym działaniem dla naszego zdrowia. Korzystajmy z tego cudownego daru Ziemi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *