Zdrowie na talerzu. Przepis na zupę z kurczakiem

dumplings-632203_640Jest pożywna, ciekawie smakuje, a co najważniejsze – nie obciąża wątroby. Zupa z kurczakiem w wersji dietetycznej to ciekawe danie, dzięki któremu nasza dieta może sporo zyskać. Jak ją przygotować? Pomoże nam w tym jeden prosty przepis.
Składniki na jedną porcję zupy:
-marchew (1 sztuka);
-korzeń pietruszki (1 sztuka);
-pierś kurczaka (1 sztuka);
-jogurt naturalny (125 g);
-makaron (według uznania);
-rosół drobiowy (1 kostka);
-sok z cytryny (1 łyżka);
-zioła prowansalskie;
-sól;
-pierz;
-woda (1 litr).
Mięso, jeden z najważniejszych składników tej dietetycznej zupy, należy pokroić w paski, z kolei warzywa (marchew i pietruszkę) – w drobną kostkę. Tak przygotowane składniki należy wrzucić do zagotowanej wody, dodać kostkę rosołową i gotować przez około 15 minut na małym ogniu. W międzyczasie można ugotować i odcedzić makaron – sycący dodatek do naszej zupy. By dieta stała się jeszcze bardziej wartościowa, przepis na tę potrawę uwzględnia obecność naturalnego jogurtu. Należy go dodać do garnka z lekko przestudzoną zupą, a następnie jeszcze raz zupę zagotować. By zupa nabrała smaku, należy na koniec doprawić ją solą, pieprzem oraz ziołami. Przepis zezwala też na dodatnie posiekanej natki pietruszki, która również w zdrowej diecie zajmuje bardzo ważne miejsce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *